Как да засилите серотонин и да подобрим настроението

серотонинът е химикал в мозъка, който може да повлияе на настроението. Яденето на храни, които съдържат основната аминокиселина, известна като триптофан, може да помогне на тялото да произвежда повече серотонин.

храните, включително сьомга, яйца, спанак и семена, са сред онези, които помагат за засилване на серотонина естествено.

Серотонинът е химикал, открит в мозъка, кръвта, червата и съединителните тъкани на човешкото тяло. Това кара кръвоносните съдове да се свиват, спомага за предаването на информация в нервната система и има роля в мозъчната функция.

серотонинът е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие и хората често го свързват с положително настроение. Но мозъкът е сложен и са необходими по -нататъшни изследвания, за да се разбере повече за това как работи серотонинът.

Намалените нива на серотонин в мозъка може да са причина за проблеми с паметта и ниско настроение. Също така, ниските нива на серотонин са по -склонни да повлияят отрицателно на човек, ако е имал депресия преди.

В тази статия разглеждаме осем здравословни храни, които могат да помогнат за засилване на серотонин. Също така покриваме разликата между серотонин и триптофан, значението на въглехидратите и други съвети за засилване на серотонин и настроение.

серотонин срещу триптофан

триптофан е аминокиселина, която е важна за производството на серотонин в тялото. Освен това е от ключово значение за мозъчната функция и има роля в здравословния сън.

Хората не могат да направят триптофан в телата си, така че трябва да го получат от диетата си.

За щастие, триптофанът може да бъде Намира се в храната, докато серотонинът не може.

яденето на здравословна, балансирана диета е съществен начин за подпомагане на психичното, както и физическото здраве. Включването на източници на триптофан в диетата може да има положителни ползи от енергийните нива, настроението и съня.

осем храни, които естествено засилват серотонин

триптофан, който се превръща в приготвяне на серотонин, обикновено е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено, е обикновено серотонин, е обикновено Намира се в храни, които съдържат протеини. Въпреки че месото често е ключов източник на протеини за много хора, има и много вегетариански и вегански източници.

Следните храни са добри източници на триптофан:

1. Сьомга

Тази мазна риба също е източник на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето. Тези мастни киселини могат да помогнат за поддържане на силни кости, здрава кожа и очна функция.

Сьомгата също е източник на витамин D, който е от съществено значение за силните кости и зъби и здрави мускули.

Яденето на две порции мазна риба седмично трябва да осигурява достатъчно триптофан за повечето хора. Веганите и вегетарианците могат да получат омега-3 от тиквени семена, орехи и соя.

2. ДИТРИ

ПТИТИ Включва пилешко, пуешко и гъска. Постната домашни птици, като пилешки гърди, обикновено са с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на мазнини.

3. Яйцата

Някои начини за готвене и приготвяне на яйца са по -здравословни от други. Пърженето на яйце добавя много мазнини, което го прави по -малко здравословен вариант.

кипенето или бракониерството на яйцето не добавя допълнителни мазнини. Правенето на омлет и яденето му със салата може да бъде добър вариант за леко хранене.

4. Спанакът

тъмнозелени листни зеленчуци, като спанак, са източник на триптофан.

Спанакът също е добър източник на желязо. Желязото помага на тялото да направи здрави червени кръвни клетки. Липсата на желязо в диетата може да доведе до анемия, ниска енергия или затруднено дишане.

5. Семената

семената не съдържат толкова триптофан, колкото мазна риба, домашни птици или яйца. Те обаче са добър източник на триптофан и протеини за вегетарианци и вегани.

Някои лесни начини за ядене на повече семена включват:

6. Млякото

млякото също е добър източник на калций, който помага за изграждането на здрави кости и зъби.

Изборът на вариант с ниско съдържание на мазнини може да бъде по-здравословен от млякото с пълномаслено, особено млякото, по-специално За хората, които гледат наситените им приемни мазнини.

7. Соевите продукти

Продуктите, съдържащи соя, като тофу, соево мляко или соев сос, са източник на триптофан. Те могат да бъдат добър вариант за вегетарианци и вегани.

8. Ядките

ядките са добър източник на протеини, здравословни мазнини и фибри. Закускането върху няколко ядки между храненията може да помогне на човек да се чувства по -пълно за по -дълго.

Защо въглехидратите са важни?

въглехидратите са един от основните източници на енергия. Здравословните източници на въглехидрати, плътни от хранителни вещества включват плодове, зеленчуци и пълнозърнести хлябове и пасти.

По-голямата част от серотонина в тялото е направена в червата, докато мозъкът е мястото, където е още малко количество от малко количество направен. Триптофан се нуждае от въглехидрати, за да може да достигне до мозъка и да създаде серотонин.

храните, които съдържат триптофан, са най -ефективни, ако се ядат заедно с въглехидрати.

Други съвети за повишаване на серотонин и настроение

Постоянното снабдяване с енергия през целия ден може да помогне за балансиране на настроението. Целите зърна се усвояват бавно от тялото, което означава, че постепенно отделят енергия. Здравите закуски, като ядки и семена или плодове, могат да осигурят енергия между храненията.

Пиенето на много течности през деня поддържа тялото и мозъка хидратирани. Това е от решаващо значение за енергийните нива и правилно функционирането на мозъка.

Наличието на здравословно черво е жизненоважно за производството на серотонин. Следното може да помогне за насърчаване на здравословното черво:

Има връзка между серотонин и сезонно афективно разстройство (SAD). Хората могат да бъдат засегнати от тъга през зимните месеци, когато има по -малко дневна светлина. Това може да причини ниско настроение, липса на енергия и нарушен сън.

Слънцето може да предизвика производството на серотонин. И така, получаването на някаква дневна светлина всеки gelarex отзиви ден, дори и през зимните месеци, би могло да помогне за подобряване на настроението на човек.

Упражнението има ползи за психичното, както и за физическото здраве. Това може да намали риска от депресия и да осигури незабавно увеличение на настроението, тъй като освобождава ендорфините, които помагат да се справят с болката или стреса.

чувството, че е положително, често се отнася до баланса. Диета, упражнения, сън и положителна перспектива са всички ключови елементи за подобряване на настроението.

Медицински News Today има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents